Pages

Wednesday, May 29, 2013

သရက္သီးကို ဘာေၾကာင့္ စားသင့္သလ ဲေဆးဖက္ဝင္ပ်ားၿမီး႐ြက္ ႏွင့္ ကန္စြန္းရြက္ အက်ိဳးေက်းဇူး ေဆးေဆာင္းပါးမ်ား

သရက္သီးကို ဘာေၾကာင့္ စားသင့္သလဲ
======================
ေႏြရာသီ ေရာက္ၿပီဆိုတာနဲ႔ ဝင္းပေနတဲ့ သရက္သီးမွည့္ေတြကို ေပါမ်ားစြာ ေတြ႕လာရပါၿပီ။ သရက္သီးကို စားေပးရင္ က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူးေတြ ရွိတာမွန္ေပမယ့္ ယင္မနားေအာင္ ဂ႐ုစိုက္ေပးဖို႔ လိုအပ္သလို သရက္သီး မစားခင္မွာ ေရနဲ႔ စင္ၾကယ္ေအာင္ ေဆးေၾကာၿပီး စားေပးဖို႔လည္း လိုအပ္ပါတယ္။ လတ္ဆတ္သန္႔ရွင္းတဲ့ သရက္သီးကို စားေပးမယ္ဆိုရင္ ေအာက္ပါ စြမ္းပကားေတြကို ရရွိေစႏိုင္ပါတယ္။

...
(၁) ကင္ဆာေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္

ေလ့လာမႈအရ သရက္သီးမွာ ပါဝင္တဲ့ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ေတြဟာ အူမႀကီးကင္ဆာ၊ ရင္သားကင္ဆာ၊ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ စတဲ့ ကင္ဆာေရာဂါ တခ်ဳိ႕ကုိ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္စြမ္း ရွိတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ သရက္သီးမွာ quercetin, isoquercitrin, astragalin, fisetin, gallic acid နဲ႔ methylgallat ဆိုတဲ့ ဓာတ္ေတြ ပါဝင္လို႔ပါ။

(၂) ေသြးတြင္း မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္

သရက္သီးမွာ အမွ်င္ဓာတ္၊ ပက္တင္နဲ႔ ဗီတာမင္စီတို႔ မ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ေသြးတြင္း ကိုလက္စထေရာ အဆင့္ကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။

(၃) အသားအေရကို ၾကည္လင္ေစပါတယ္

သရက္သီးကို အသားအေရ လွပဖို႔ အတြက္ပါ သံုးႏိုင္ပါတယ္။ သရက္သီးကို ပါးပါးလွီးၿပီး မ်က္ႏွာေပၚမွာ ညင္ညင္သာသာ ကပ္ေပးရင္ ေခၽြးေပါက္ပိတ္ေနတာကို သက္သာေစပါတယ္။

(၄) မ်က္စိက်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္

ပါးပါးလွီးထားတဲ့ သရက္သီး တစ္ခြက္စာ ပမာဏမွာ တစ္ေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ ဗီတာမင္ေအရဲ႕ ၂၅ ရာခိုင္ႏႈန္းခန္႔ ပါဝင္တာေၾကာင့္ မ်က္စိအျမင္အာ႐ံုကို က်န္းမာေရး ေကာင္းမြန္ေစၿပီး မ်က္စိ ေျခာက္ေသြ႕တာနဲ႔ ညဘက္ မ်က္စိမျမင္တာတို႔ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

(၅) ဗီတာမင္နဲ႔ သတၳဳဓာတ္ေတြကို ရရွိေစပါတယ္

သရက္သီး ခြက္တစ္ခြက္စာ ပမာဏမွာ ဗီတာမင္စီ တစ္ေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ အတိုင္းအတာရဲ႕ ၇၆ ရာခိုင္ႏႈန္း၊ ဗီတာမင္ေအ တစ္ေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ အတိုင္းအတာရဲ႕ ၂၅ ရာခိုင္ႏႈန္း၊ ဗီတာမင္ B6 တစ္ေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ အတိုင္းအတာရဲ႕ ၁၁ ရာခိုင္ႏႈန္း၊ အမွ်င္ဓာတ္နဲ႔ ေၾကးနီဓာတ္ တစ္ေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ အတိုင္းအတာရဲ႕ ၉ ရာခိုင္ႏႈန္းစီ၊ ပိုတက္စီယမ္ တစ္ေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ အတိုင္းအတာရဲ႕ ၇ ရာခိုင္ႏႈန္း၊ မဂၢနီစီယမ္ တစ္ေန႔တာ လိုအပ္တဲ့ အတိုင္းအတာရဲ႕ ၄ ရာခိုင္ႏႈန္း အသီးသီး ပါဝင္ေနပါတယ္။

(၆) ဆီးခ်ဳိ ေသြးခ်ဳိေရာဂါကို ထိန္းေပးပါတယ္

သရက္သီးဟာ ေသြးထဲက အင္ဆူလင္အဆင့္ကို ပံုမွန္ရွိေအာင္ ကူညီေပးပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ ရွိသူေတြအေနနဲ႔ သရက္သီးကို အသင့္အတင့္ပဲ စားေပးသင့္ပါတယ္။

(၇) Sex ကို အားေပးပါတယ္

သရက္သီးမွာ ဗီတာမင္အီမ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ ဗီတာမင္အီးနဲ႔ Sex ဟာ ဆက္ႏြယ္မႈရွိတယ္ဆိုတာကို ႂကြက္ေတြမွာ စမ္းသပ္မႈအရ သိရပါတယ္။

(၈) အစာေၾကညက္ေစပါတယ္

သေဘၤာသီးမွာ ပ႐ိုတင္းဓာတ္ကို ေခ်ဖ်က္ေပးႏိုင္မယ့္ အင္ဇိုင္းေတြ ပါဝင္ပါတယ္။ သရက္သီးမွာ ပါဝင္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ဟာ အစာေၾကညက္ေစၿပီး ဝမ္းမွန္ေစတဲ့ အာနိသင္ကို ေပးစြမ္းႏိုင္ပါတယ္။

(၉) အပူဒဏ္သင့္တာကို သက္သာေစပါတယ္

သရက္သီးဟာ ပူျပင္းတဲ့ ေႏြရာသီမွာ ခႏၶာကိုယ္ကို ေအးျမေစတဲ့ အစြမ္း ရွိပါတယ္။

(၁၀) ကိုယ္ခံစြမ္းအားစနစ္ကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္

သရက္သီးမွာ ပါဝင္တဲ့ ဗီတာမင္စီနဲ႔ ဗီတာမင္ေအနဲ႔အတူ ကာ႐ိုတီးႏြိဳက္ ၂၅ မ်ဳိး ပါဝင္တာေၾကာင့္ ကိုယ္ခံစြမ္းအားစနစ္ကို က်န္းမာသန္စြမ္းေအာင္ ထိန္းသိမ္းေပးႏိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။

Good Health

 
ကန္စြန္းရြက္ အက်ိဳးေက်းဇူး
===============


ကန္စြန္းရြက္မွာ ဗီတာမင္ေအ၊ ဗီတာမင္ B1၊ ဗီတာမင္စီ၊ ပ႐ိုတင္းဓာတ္၊ ကေယ္လ္စီယမ္၊
... ေဖာ့စ္ဖရပ္စ္၊ သံ ဓာတ္၊ ကာ႐ိုတင္းစတဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြ မ်ားစြာပါဝင္တာေၾကာင့္
သင့္ က်န္းမာေရးအတြက္ တန္ဖိုးမျဖတ္ႏိုင္တဲ့ အရြက္တစ္မ်ိဳး ပဲျဖစ္ပါတယ္။


(၁) အိပ္ေရးဝ၀ အိပ္ေပ်ာ္ေစပါတယ္

ကန္စြန္းရြက္ဟာ အိပ္မေပ်ာ္တဲ့သူ ဒါမဟုတ္ အိပ္ေပ်ာ္ဖို႔ ခက္ခဲတဲ့ သူေတြအတြက္
အိမ္သံုးသဘာ ဝေဆး တစ္လက္လိုမ်ိဳး အသံုးဝင္ပါတယ္။
ကန္စြန္းရြက္ဟာ အိပ္ေမာ က်ေအာင္ လံႈ႔ေဆာ္ေပးႏိုင္စြမ္း ရွိလို႔ပါ။
ကန္စြန္းရြက္ကို စားရင္ အခ်ိန္ ၾကာၾကာ အိပ္ေပ်ာ္ေစတာမ်ိဳး မဟုတ္ဘဲ
အိပ္စက္မႈ အရည္အေသြးကို ျပည့္ဝေစ တာေၾကာင့္ ႏိုးထလာတဲ့အခါ လန္းဆန္းေစႏိုင္ပါတယ္။

(၂) ဝမ္းမွန္မွန္သြားေစပါတယ္

ကန္စြန္းရြက္မွာ အေလးခ်ိန္တူ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထက္ ပ႐ိုတင္းဓာတ္ ေလးဆပိုမို ပါဝင္ၿပီး
ကယ္လ္စီယမ္ပါဝင္မႈက ၁၂ ဆပိုမ်ားကာ ကာ႐ိုတင္းဓာတ္လည္း ပိုမိုပါဝင္ပါတယ္။
ဒါ့အျပင္ ကန္ဇြန္းရြက္မွာ အမွ်င္ဓာတ္မ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ အစာအိမ္ အူလမ္းေၾကာင္း
လႈပ္ရွားမႈကို ေကာင္းမြန္ ေစၿပီး ဝမ္းမွန္မွန္သြားေစပါတယ္။
ကန္ဇြန္း ရြက္ကိုစားၿပီးခ်ိန္မွာ အူထဲရွိ အက္စစ္ဂုဏ္ သတၲိကို ေလ်ာ့က် ေစတာေၾကာင့္
အူလမ္း ေၾကာင္း Flora မမွ်တမႈမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္တဲ့အတြက္
ကင္ဆာ တားဆီး ေပးတဲ့ အာနိသင္ရွိပါတယ္။

(၃) ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ႕က်ေစပါတယ္

ကန္စြန္းရြက္ကို ဝမ္းႏုတ္ေဆး၊ သန္ခ်ေဆးအျဖစ္ က်န္းမာေရးဆိုင္ ရာကြ်မ္းက်င္ သူေတြက
ယံုၾကည္ ၾကသလို ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလွ်ာ့ခ်လိုသူေတြ အတြက္လည္း ေကာင္းပါတယ္။
ကန္စြန္းရြက္ဟာ ဝမ္းခ်ဳပ္တာ၊ လိပ္ေခါင္းျဖစ္တာေတြကို သက္ သာေစသလို
ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က်လိုသူေတြအတြက္လည္း တျခား အစားအေသာက္ေတြေနရာမွာ
အစားထိုး စားသင့္တဲ့ အစာပဲျဖစ္ ပါ တယ္။

(၄)ေသြးဖိအားကို ထိန္းေပးပါတယ္

ေသြးတိုးေန သူေတြမွာ ကန္စြန္းရြက္ကို စားေပးရင္ေသြးဖိအားေလ်ာ့ က်ေစပါတယ္။
ကန္စြန္းရြက္ ဟာ ေသြးေၾကာထဲရွိ အဆီေတြ ကင္းေဝးေစေရးအတြက္ အေရးပါပါတယ္။

(၅) သိုင္းရြိဳက္ဂလင္းရဲ့လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္

ကန္စြန္းရြက္မွာ ကယ္လိုရီပါဝင္မႈ နည္းၿပီး ဗီတာမင္ေအ၊ ဗီတာမင္စီ ၊ ေဖာလစ္အက္စစ္၊
ဆာလဖာ၊ သြပ္(ဇင့္)၊ ပိုတက္စီယမ္၊ ေဖာ့စ္ဖရပ္စ္၊ အိုင္အိုဒင္းနဲ႔ သံဓာတ္တို႔ ပါဝင္တာေၾကာင့္
သိုင္းရြိဳက္ ဂလင္းရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္ တာေတြကို ထိန္းခ်ဳပ္ ေပးႏိုင္ပါတယ္။ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ပါဝင္မႈျမင့္မားတာေၾကာင့္ ကင္ဆာမျဖစ္ေအာင္
ကာကြယ္ေပးႏိုင္ သလို ႏွလံုးေရာဂါကိုလည္း ကင္းေဝးေစပါတယ္။

(၆)ေရာင္ရမ္းမႈကိုေလ်ာ႔က်ေစပါတယ္

ကန္စြန္းရြက္ကို သုပ္ၿပီး စားတာေၾကာင့္ ပန္းနာရင္က်ပ္ေရာဂါ၊ အေအးမိတာ၊ေခ်ာင္းဆိုး တာ နဲ႔ ေလျပြန္ေရာင္ရမ္းတာေတြကို သက္သာေစပါတယ္။
ကန္စြန္းရြက္မွာ အမိုင္ႏိုအက္စစ္အမ်ားအျပားပါဝင္ကာ အဆိပ္တား အာနိသင္ ၊
ေရာင္ရမ္း မႈက်ေစတဲ့ အာနိသင္၊ ဆီးသြား ေစတဲ့ အာနိသင္နဲ႔ အိပ္ေမာက်ေစတဲ့ အာနိသင္ေတြကိုရရွိေစပါတယ္။

(၇) ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္

ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳေရာဂါကိုလည္း ထိန္းခ်ဳပ္ေပးႏိုင္စြမ္းရွိပါတယ္။

(၈) အဆိပ္ေျပေစပါတယ္

ကန္စြန္းရြက္ကို အဆိပ္ေျပေစတဲ့ေဆးတစ္လက္လို အသံုးျပဳၾကပါတယ္။
အစားမွား တာေၾကာင့္ေအာ့အန္ တဲ့ ေဝဒနာေတြကို သက္သာေစတယ္လို႔ ယံုၾကည္ၾကပါတယ္။

ကန္စြန္းရြက္မွာပါတဲ့ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ဟာ ခႏၶာကိုယ္ထဲက မေကာင္းတဲ့ ဖရီးရယ္ဒီကယ္ေတြကို ကင္းစင္ေစတာေၾကာင့္ ေရာဂါမ်ားစြာ၊ အထူးသျဖင့္ ကင္ဆာေရာ ဂါမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။

ကန္စြန္းရြက္ရဲ႕ တျခားက်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူး ေတြကေတာ့-

အမ်ဳိးသမီးမ်ား လစဥ္ရာသီလာစဥ္ နာက်င္ကိုက္ခဲမႈကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
ေခါင္းကိုက္တာ၊ သြားကိုက္တာကို သက္သာေစပါတယ္။
ေဗာက္ထတာနဲ႔ အေရျပားျပႆနာေတြအတြက္ အသံုးဝင္ပါတယ္။
အနာေတြကို သက္သာေစပါတယ္။
နာ့ဗ္ေၾကာရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။

ကန္စြန္းရြက္ အက်ိဳးေက်းဇူး
===============


ကန္စြန္းရြက္မွာ ဗီတာမင္ေအ၊ ဗီတာမင္ B1၊ ဗီတာမင္စီ၊ ပ႐ိုတင္းဓာတ္၊ ကေယ္လ္စီယမ္၊
ေဖာ့စ္ဖရပ္စ္၊ သံ ဓာတ္၊ ကာ႐ိုတင္းစတဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြ မ်ားစြာပါဝင္တာေၾကာင့္
သင့္ က်န္းမာေရးအတြက္ တန္ဖိုးမျဖတ္ႏိုင္တဲ့ အရြက္တစ္မ်ိဳး ပဲျဖစ္ပါတယ္။


(၁) အိပ္ေရးဝ၀ အိပ္ေပ်ာ္ေစပါတယ္

ကန္စြန္းရြက္ဟာ အိပ္မေပ်ာ္တဲ့သူ ဒါမဟုတ္ အိပ္ေပ်ာ္ဖို႔ ခက္ခဲတဲ့ သူေတြအတြက္
အိမ္သံုးသဘာ ဝေဆး တစ္လက္လိုမ်ိဳး အသံုးဝင္ပါတယ္။
ကန္စြန္းရြက္ဟာ အိပ္ေမာ က်ေအာင္ လံႈ႔ေဆာ္ေပးႏိုင္စြမ္း ရွိလို႔ပါ။
ကန္စြန္းရြက္ကို စားရင္ အခ်ိန္ ၾကာၾကာ အိပ္ေပ်ာ္ေစတာမ်ိဳး မဟုတ္ဘဲ
အိပ္စက္မႈ အရည္အေသြးကို ျပည့္ဝေစ တာေၾကာင့္ ႏိုးထလာတဲ့အခါ လန္းဆန္းေစႏိုင္ပါတယ္။

(၂) ဝမ္းမွန္မွန္သြားေစပါတယ္

ကန္စြန္းရြက္မွာ အေလးခ်ိန္တူ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထက္ ပ႐ိုတင္းဓာတ္ ေလးဆပိုမို ပါဝင္ၿပီး
ကယ္လ္စီယမ္ပါဝင္မႈက ၁၂ ဆပိုမ်ားကာ ကာ႐ိုတင္းဓာတ္လည္း ပိုမိုပါဝင္ပါတယ္။
ဒါ့အျပင္ ကန္ဇြန္းရြက္မွာ အမွ်င္ဓာတ္မ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ အစာအိမ္ အူလမ္းေၾကာင္း
လႈပ္ရွားမႈကို ေကာင္းမြန္ ေစၿပီး ဝမ္းမွန္မွန္သြားေစပါတယ္။
ကန္ဇြန္း ရြက္ကိုစားၿပီးခ်ိန္မွာ အူထဲရွိ အက္စစ္ဂုဏ္ သတၲိကို ေလ်ာ့က် ေစတာေၾကာင့္
အူလမ္း ေၾကာင္း Flora မမွ်တမႈမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္တဲ့အတြက္
ကင္ဆာ တားဆီး ေပးတဲ့ အာနိသင္ရွိပါတယ္။

(၃) ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ႕က်ေစပါတယ္

ကန္စြန္းရြက္ကို ဝမ္းႏုတ္ေဆး၊ သန္ခ်ေဆးအျဖစ္ က်န္းမာေရးဆိုင္ ရာကြ်မ္းက်င္ သူေတြက
ယံုၾကည္ ၾကသလို ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလွ်ာ့ခ်လိုသူေတြ အတြက္လည္း ေကာင္းပါတယ္။
ကန္စြန္းရြက္ဟာ ဝမ္းခ်ဳပ္တာ၊ လိပ္ေခါင္းျဖစ္တာေတြကို သက္ သာေစသလို
ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က်လိုသူေတြအတြက္လည္း တျခား အစားအေသာက္ေတြေနရာမွာ
အစားထိုး စားသင့္တဲ့ အစာပဲျဖစ္ ပါ တယ္။

(၄)ေသြးဖိအားကို ထိန္းေပးပါတယ္

ေသြးတိုးေန သူေတြမွာ ကန္စြန္းရြက္ကို စားေပးရင္ေသြးဖိအားေလ်ာ့ က်ေစပါတယ္။
ကန္စြန္းရြက္ ဟာ ေသြးေၾကာထဲရွိ အဆီေတြ ကင္းေဝးေစေရးအတြက္ အေရးပါပါတယ္။

(၅) သိုင္းရြိဳက္ဂလင္းရဲ့လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္

ကန္စြန္းရြက္မွာ ကယ္လိုရီပါဝင္မႈ နည္းၿပီး ဗီတာမင္ေအ၊ ဗီတာမင္စီ ၊ ေဖာလစ္အက္စစ္၊
ဆာလဖာ၊ သြပ္(ဇင့္)၊ ပိုတက္စီယမ္၊ ေဖာ့စ္ဖရပ္စ္၊ အိုင္အိုဒင္းနဲ႔ သံဓာတ္တို႔ ပါဝင္တာေၾကာင့္
သိုင္းရြိဳက္ ဂလင္းရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္ တာေတြကို ထိန္းခ်ဳပ္ ေပးႏိုင္ပါတယ္။ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ပါဝင္မႈျမင့္မားတာေၾကာင့္ ကင္ဆာမျဖစ္ေအာင္
ကာကြယ္ေပးႏိုင္ သလို ႏွလံုးေရာဂါကိုလည္း ကင္းေဝးေစပါတယ္။

(၆)ေရာင္ရမ္းမႈကိုေလ်ာ႔က်ေစပါတယ္

ကန္စြန္းရြက္ကို သုပ္ၿပီး စားတာေၾကာင့္ ပန္းနာရင္က်ပ္ေရာဂါ၊ အေအးမိတာ၊ေခ်ာင္းဆိုး တာ နဲ႔ ေလျပြန္ေရာင္ရမ္းတာေတြကို သက္သာေစပါတယ္။
ကန္စြန္းရြက္မွာ အမိုင္ႏိုအက္စစ္အမ်ားအျပားပါဝင္ကာ အဆိပ္တား အာနိသင္ ၊
ေရာင္ရမ္း မႈက်ေစတဲ့ အာနိသင္၊ ဆီးသြား ေစတဲ့ အာနိသင္နဲ႔ အိပ္ေမာက်ေစတဲ့ အာနိသင္ေတြကိုရရွိေစပါတယ္။

(၇) ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္

ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳေရာဂါကိုလည္း ထိန္းခ်ဳပ္ေပးႏိုင္စြမ္းရွိပါတယ္။

(၈) အဆိပ္ေျပေစပါတယ္

ကန္စြန္းရြက္ကို အဆိပ္ေျပေစတဲ့ေဆးတစ္လက္လို အသံုးျပဳၾကပါတယ္။
အစားမွား တာေၾကာင့္ေအာ့အန္ တဲ့ ေဝဒနာေတြကို သက္သာေစတယ္လို႔ ယံုၾကည္ၾကပါတယ္။

ကန္စြန္းရြက္မွာပါတဲ့ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ဟာ ခႏၶာကိုယ္ထဲက မေကာင္းတဲ့ ဖရီးရယ္ဒီကယ္ေတြကို ကင္းစင္ေစတာေၾကာင့္ ေရာဂါမ်ားစြာ၊ အထူးသျဖင့္ ကင္ဆာေရာ ဂါမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။

ကန္စြန္းရြက္ရဲ႕ တျခားက်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူး ေတြကေတာ့-

အမ်ဳိးသမီးမ်ား လစဥ္ရာသီလာစဥ္ နာက်င္ကိုက္ခဲမႈကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
ေခါင္းကိုက္တာ၊ သြားကိုက္တာကို သက္သာေစပါတယ္။
ေဗာက္ထတာနဲ႔ အေရျပားျပႆနာေတြအတြက္ အသံုးဝင္ပါတယ္။
အနာေတြကို သက္သာေစပါတယ္။
နာ့ဗ္ေၾကာရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။

ZinYawNews.
 

ဆီးခ်ိဳ၊ ေသြးခ်ိဳေရာဂါအတြက္ ပ်ားၿမီး႐ြက္ပင္
========================

ဆီးခ်ိဳ၊ ေသြးခ်ိဳ (Dibetes)ေရာဂါကုသေရးအတြက္

... တိုင္းရင္းေဆးျဖစ္တဲ့ ပ်ားၿမီးရြက္အပင္ (Bee Tail Plant) အေၾကာင္းသိမွတ္ဖြယ္...

(၁)။ ေဆးပင္အမည္= ပ်ားၿမီးရြက္အပင္ (Bee Tail Plant)

(၂)။ မူရင္း= ထိုင္ဝမ္

(၃)။ ပ်ံ႕ႏွံ႕မႈ=ျမန္မာ၊ထိုင္း၊ မေလးရွား၊စကာၤပူ၊အင္ဒိုနီးရွား၊

(၄)။ ထူးျခားမႈ= ပင္ေပ်ာ့၊ ႏြယ္ပင္မ်ိဳးျဖစ္သည္။


အရြက္သည္ ပ်ားကိုယ္အေနာက္ပိုင္းနဲ႕တူၿပီးအရြက္ေဘးတြင္ အထစ္မ်ားပါဝင္သည္။

ရင့္ေသာအပင္မ်ား၏ ပင္စည္သည္ နီညိဳေရာင္ရွိသည္။

အရုိး၊ အလက္ကိုျဖတ္၍ ေျမတြင္စိုက္ရုံျဖင့္ ရွင္သန္သည္။

မိ်ဳးပြားလြယ္သည္။

(၅)။ ကုသနည္း= ဦးစြာ ေသြးခိ်ဳ၊ ဆီးခ်ိဳကို စစ္ေဆး တုိင္းတာရပါမည္။

(က) ပံုမွန္ ထက္အနည္းငယ္ တက္ေနပါက တစ္ေန႕လွ်င္ ပ်ားၿမီးရြက္ တစ္ရြက္အား

ေရသန္႕သန္႕ႏွင့္ေဆး၍ ဝါးစားရန္ျဖစ္သည္။

စားၿပီးေနာက္တစ္ေန႕တြင္ ဆီးခ်ိဳ၊ေသြးခ်ိဳကို ျပန္တိုင္းၾကည့္ပါ။

( ပံုမွန္ျဖစ္သြားပါက ဆက္စားရန္မလိုပါ )

(ခ) ဆီးခ်ိဳ၊ေသြးခ်ိဳသည္ (၂၀၀)ႏွင့္ (၃၆၀)ၾကားရွိပါက ေန႕စဥ္ ပ်ားၿမီးရြက္ သံုးရြက္ကို

ေရစင္စင္ေဆး၍ ဝါးစားရန္ျဖစ္သည္။

စားၿပီးေနာက္တစ္ေန႕တြင္ ဆီးခ်ိဳ၊ေသြးခ်ိဳကို ျပန္တိုင္းၾကည့္ပါ။

( ပံုမွန္ျဖစ္သြားပါက ဆက္စားရန္မလိုပါ )

(ဂ) အကယ္၍ ဆီးခ်ိဳ၊ေသြးခ်ိဳသည္ (၄၆၀)ေက်ာ္ထိ ျဖစ္ေနပါက ပ်ားၿမီးရြက္ အစိမ္း (၆)မွ (၉)ရြက္ထိ

ေရသန္႕သန္႕ျဖင့္ေဆးၿပီး ဝါးစားရန္ျဖစ္ပါသည္။

စားၿပီးေနာက္တစ္ေန႕တြင္ ဆီးခ်ိဳ၊ေသြးခ်ိဳကို ျပန္တိုင္းၾကည့္ပါ။

( ပံုမွန္ျဖစ္သြားပါက ဆက္စားရန္မလိုပါ )

(ဃ) အကယ္၍ ဆီးခိ်ဳ၊ေသြးခ်ိဳသည္ ပ်ားၿမီးရြက္စားမ်ား၍ ေသြးခ်ိဳက်ဆင္းသြားပါက

အခ်ိဳရည္တစ္ခုခုကို ေသာက္သံုးႏိုင္သည္။

မူလ (Normal Level) အေျခသို႕ေရာက္သြားေသာအခါ အခ်ိဳရည္ အစားအစာကို ေခတၱရပ္ထားလိုက္ပါ။

(င) ဆီးခ်ိဳ၊ေသြးခ်ိဳ ေၾကာင့္ ခြဲစိတ္ရန္ လိုအပ္သူမ်ားသည္

အထက္ပါ ပ်ားၿမီးရြက္ကို စားျခင္းျဖင့္အဆင္ေျပႏိုင္ေၾကာင္း ေလ့လာသိရွိရပါသည္။

ဆီးခ်ိဳ၊ေသြးခ်ိဳ ေရာဂါႏွင့္ ပတ္သက္၍ ကြ်န္ေတာ္ လက္လွမ္းမီသမွ် ေလ့လာထားတာရွိပါသည္။ဆီးခ်ိဳ၊ ေသြး
ခ်ိဳ ေရာဂါဆိုတာ ေသြးထဲမွာ သၾကားဓာတ္(အခ်ိဳဓာတ္) လြန္ကဲမ်ားၿပားေနၿခင္းေၾကာင့္ ၿဖစ္ေပၚလာသည့္
ေရာဂါမ်ိဳးၿဖစ္ပါသည္။ အမ်ိဳးသား အမ်ိဳးသမီး မေ႐ြး ၿဖစ္နိုင္သည္ ေရာဂါၿဖစ္ပါသည္။ မ်ိဳး႐ိုးလိုက္၍ ဆီးခ်ိဳ၊
ေသြးခ်ိဳေရာဂါ ၿဖစ္နိုင္သလို ကိုယ္ခႏၶာ ဝသူ၊ပိန္သူ၊ၾကီးသူ၊ငယ္သူ ၿဖစ္ပါေစ ၊အစားအေသာက္ အေနအ
အထိုင္ မဆင္ၿခင္ပါက ဆီးခ်ိဳ၊ ေသြးခ်ိဳေရာဂါ ၿဖစ္နိုင္ပါသည္။ ေသြးေဖာက္စစ္ေဆးလို႔ ေရာဂါမရွိေပမယ့္
တစ္ခ်ိန္ခ်ိန္မွာ ဆီးခ်ိဳ၊ေသြးခ်ိဳေရာဂါ ရွိလာနိုင္ေၾကာင္းလည္း ေလ့လာသိရွိရပါသည္။

ဆီးခ်ိဳ၊ေသြးခ်ိဳရွိလာလွ်င္ ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္း ေရာဂါၿဖစ္ဖို႔ အေၿခအေန ပိုလာနိုင္ၿခင္း၊ ေသြးတိုးေရာဂါခံ
ရွိေနသူသည္ ဆီးခ်ိဳ၊ေသြးခ်ိဳ ေရာဂါ ရွိလာပါက ေလၿဖတ္ႏႈန္း ပိုမ်ားလာနိုင္ၿခင္း ၊ဆီးခ်ိဳ၊ ေသြးခ်ိဳ ေရာဂါ
ေၾကာင့္ ၿဖစ္လာနိုင္ေသာ ေရာဂါမ်ားတြင္ အနာမ်ား ေပါက္ပြားလာနိုင္ၿခင္း ၊ ထိုအနာမ်ားသည္လည္း
ေပ်ာက္ခဲၿခင္း ၊ ထိုၿပင္ ေနာက္ဆက္တြဲ ေရာဂါမ်ားစြာလည္း ၿဖစ္လာနိုင္သည့္ အၿပင္ အေနဆင္းရဲ အစား
ဆင္းရဲၿခင္းမ်ားပါ ခံစားရတတ္ပါသည္။
ဒါေပမယ့္ ပ်ားၿမီး႐ြက္ကို စနစ္တက် စားသံုးမွီဝဲၿခင္းၿဖင့္ ဆီးခ်ိဳ၊ေသြးခ်ိဳေရာဂါကို သက္သာေပ်ာက္ကင္း
ေအာင္ ထိန္းသိမ္းထာနိုင္ေၾကာင္း ေတြ႕ရပါသည္။

ထို႔အတူ ဆီးခ်ိဳ၊ေသြးခ်ိဳရွိရာ ေရာဂါေဝဒနာရွင္ စားသံုးသူတိုင္း အတြက္လည္း ဆက္၍ ေန႔စဥ္ ၁...၂ ႐ြက္
စားသံုး၍ ေရာဂါ ကို ထိန္းထား(control) လုပ္နိုင္ေသာေၾကာင့္ အက်ိဳးထိေရာက္မႈရွိေနေၾကာင္း သိရပါ
သည္။
ေဆးဖက္ဝင္ပ်ားၿမီး႐ြက္ ႏွင့္ ေဆးေဆာင္းပါးမ်ား
ဆီးခ်ိဳ၊ ေသြးခ်ိဳေရာဂါအတြက္ ပ်ားၿမီး႐ြက္ပင္
========================

ဆီးခ်ိဳ၊ ေသြးခ်ိဳ (Dibetes)ေရာဂါကုသေရးအတြက္

တိုင္းရင္းေဆးျဖစ္တဲ့ ပ်ားၿမီးရြက္အပင္ (Bee Tail Plant) အေၾကာင္းသိမွတ္ဖြယ္...

(၁)။ ေဆးပင္အမည္= ပ်ားၿမီးရြက္အပင္ (Bee Tail Plant)

(၂)။ မူရင္း= ထိုင္ဝမ္

(၃)။ ပ်ံ႕ႏွံ႕မႈ=ျမန္မာ၊ထိုင္း၊ မေလးရွား၊စကာၤပူ၊အင္ဒိုနီးရွား၊

(၄)။ ထူးျခားမႈ= ပင္ေပ်ာ့၊ ႏြယ္ပင္မ်ိဳးျဖစ္သည္။


       အရြက္သည္ ပ်ားကိုယ္အေနာက္ပိုင္းနဲ႕တူၿပီးအရြက္ေဘးတြင္ အထစ္မ်ားပါဝင္သည္။

       ရင့္ေသာအပင္မ်ား၏ ပင္စည္သည္ နီညိဳေရာင္ရွိသည္။

       အရုိး၊ အလက္ကိုျဖတ္၍ ေျမတြင္စိုက္ရုံျဖင့္ ရွင္သန္သည္။

       မိ်ဳးပြားလြယ္သည္။

(၅)။ ကုသနည္း= ဦးစြာ ေသြးခိ်ဳ၊ ဆီးခ်ိဳကို စစ္ေဆး တုိင္းတာရပါမည္။

        (က) ပံုမွန္ ထက္အနည္းငယ္ တက္ေနပါက တစ္ေန႕လွ်င္ ပ်ားၿမီးရြက္ တစ္ရြက္အား

                 ေရသန္႕သန္႕ႏွင့္ေဆး၍ ဝါးစားရန္ျဖစ္သည္။

                 စားၿပီးေနာက္တစ္ေန႕တြင္ ဆီးခ်ိဳ၊ေသြးခ်ိဳကို ျပန္တိုင္းၾကည့္ပါ။

               ( ပံုမွန္ျဖစ္သြားပါက ဆက္စားရန္မလိုပါ )

        (ခ) ဆီးခ်ိဳ၊ေသြးခ်ိဳသည္ (၂၀၀)ႏွင့္ (၃၆၀)ၾကားရွိပါက ေန႕စဥ္ ပ်ားၿမီးရြက္ သံုးရြက္ကို

               ေရစင္စင္ေဆး၍ ဝါးစားရန္ျဖစ္သည္။

              စားၿပီးေနာက္တစ္ေန႕တြင္ ဆီးခ်ိဳ၊ေသြးခ်ိဳကို ျပန္တိုင္းၾကည့္ပါ။

             ( ပံုမွန္ျဖစ္သြားပါက ဆက္စားရန္မလိုပါ )

       (ဂ) အကယ္၍ ဆီးခ်ိဳ၊ေသြးခ်ိဳသည္ (၄၆၀)ေက်ာ္ထိ ျဖစ္ေနပါက ပ်ားၿမီးရြက္ အစိမ္း (၆)မွ (၉)ရြက္ထိ

             ေရသန္႕သန္႕ျဖင့္ေဆးၿပီး ဝါးစားရန္ျဖစ္ပါသည္။

             စားၿပီးေနာက္တစ္ေန႕တြင္ ဆီးခ်ိဳ၊ေသြးခ်ိဳကို ျပန္တိုင္းၾကည့္ပါ။

            ( ပံုမွန္ျဖစ္သြားပါက ဆက္စားရန္မလိုပါ )

      (ဃ) အကယ္၍ ဆီးခိ်ဳ၊ေသြးခ်ိဳသည္ ပ်ားၿမီးရြက္စားမ်ား၍ ေသြးခ်ိဳက်ဆင္းသြားပါက

              အခ်ိဳရည္တစ္ခုခုကို ေသာက္သံုးႏိုင္သည္။

         မူလ (Normal Level) အေျခသို႕ေရာက္သြားေသာအခါ အခ်ိဳရည္ အစားအစာကို ေခတၱရပ္ထားလိုက္ပါ။

     (င) ဆီးခ်ိဳ၊ေသြးခ်ိဳ ေၾကာင့္ ခြဲစိတ္ရန္ လိုအပ္သူမ်ားသည္

         အထက္ပါ ပ်ားၿမီးရြက္ကို စားျခင္းျဖင့္အဆင္ေျပႏိုင္ေၾကာင္း ေလ့လာသိရွိရပါသည္။

ဆီးခ်ိဳ၊ေသြးခ်ိဳ ေရာဂါႏွင့္ ပတ္သက္၍ ကြ်န္ေတာ္ လက္လွမ္းမီသမွ် ေလ့လာထားတာရွိပါသည္။ဆီးခ်ိဳ၊ ေသြး
ခ်ိဳ ေရာဂါဆိုတာ ေသြးထဲမွာ သၾကားဓာတ္(အခ်ိဳဓာတ္) လြန္ကဲမ်ားၿပားေနၿခင္းေၾကာင့္ ၿဖစ္ေပၚလာသည့္
ေရာဂါမ်ိဳးၿဖစ္ပါသည္။ အမ်ိဳးသား အမ်ိဳးသမီး မေ႐ြး ၿဖစ္နိုင္သည္ ေရာဂါၿဖစ္ပါသည္။ မ်ိဳး႐ိုးလိုက္၍ ဆီးခ်ိဳ၊
ေသြးခ်ိဳေရာဂါ ၿဖစ္နိုင္သလို ကိုယ္ခႏၶာ ဝသူ၊ပိန္သူ၊ၾကီးသူ၊ငယ္သူ ၿဖစ္ပါေစ ၊အစားအေသာက္ အေနအ
အထိုင္ မဆင္ၿခင္ပါက ဆီးခ်ိဳ၊ ေသြးခ်ိဳေရာဂါ ၿဖစ္နိုင္ပါသည္။ ေသြးေဖာက္စစ္ေဆးလို႔ ေရာဂါမရွိေပမယ့္
တစ္ခ်ိန္ခ်ိန္မွာ ဆီးခ်ိဳ၊ေသြးခ်ိဳေရာဂါ ရွိလာနိုင္ေၾကာင္းလည္း ေလ့လာသိရွိရပါသည္။

ဆီးခ်ိဳ၊ေသြးခ်ိဳရွိလာလွ်င္ ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္း ေရာဂါၿဖစ္ဖို႔ အေၿခအေန ပိုလာနိုင္ၿခင္း၊ ေသြးတိုးေရာဂါခံ
ရွိေနသူသည္ ဆီးခ်ိဳ၊ေသြးခ်ိဳ ေရာဂါ ရွိလာပါက ေလၿဖတ္ႏႈန္း ပိုမ်ားလာနိုင္ၿခင္း ၊ဆီးခ်ိဳ၊ ေသြးခ်ိဳ ေရာဂါ
ေၾကာင့္ ၿဖစ္လာနိုင္ေသာ ေရာဂါမ်ားတြင္ အနာမ်ား ေပါက္ပြားလာနိုင္ၿခင္း ၊ ထိုအနာမ်ားသည္လည္း
ေပ်ာက္ခဲၿခင္း ၊ ထိုၿပင္ ေနာက္ဆက္တြဲ ေရာဂါမ်ားစြာလည္း ၿဖစ္လာနိုင္သည့္ အၿပင္ အေနဆင္းရဲ အစား
ဆင္းရဲၿခင္းမ်ားပါ ခံစားရတတ္ပါသည္။
ဒါေပမယ့္ ပ်ားၿမီး႐ြက္ကို စနစ္တက် စားသံုးမွီဝဲၿခင္းၿဖင့္ ဆီးခ်ိဳ၊ေသြးခ်ိဳေရာဂါကို သက္သာေပ်ာက္ကင္း
ေအာင္ ထိန္းသိမ္းထာနိုင္ေၾကာင္း ေတြ႕ရပါသည္။

ထို႔အတူ ဆီးခ်ိဳ၊ေသြးခ်ိဳရွိရာ ေရာဂါေဝဒနာရွင္ စားသံုးသူတိုင္း အတြက္လည္း ဆက္၍ ေန႔စဥ္ ၁...၂ ႐ြက္
စားသံုး၍ ေရာဂါ ကို ထိန္းထား(control) လုပ္နိုင္ေသာေၾကာင့္ အက်ိဳးထိေရာက္မႈရွိေနေၾကာင္း သိရပါ
သည္။
ေဆးဖက္ဝင္ပ်ားၿမီး႐ြက္ ႏွင့္ ေဆးေဆာင္းပါးမ်ား

ZinYawNews
..

0 comments:

Post a Comment