Pages

Thursday, May 22, 2014

ဆီး ေက်ာက္တည္လာျခင္းကို ေရွာင္ရွားဖို႔















လူဆယ္ေယာက္မွာ တစ္ေယာက္ဟာ တစ္သက္မွာတစ္ခါေတာ့ ဆီးေက်ာက္တည္ၾကပါလိမ့္မယ္။ ဆီးအိမ္မွာ ေက်ာက္တည္လာျခင္းကို ေရွာင္ရွားဖို႔ အနည္အနွစ္ခ်ထားတဲ့ အသီးေဖ်ာ္ရည္မ်ိဳးေတြကို အေျမာက္အမ်ား ေသာက္ေပးဖို႔ ညႊန္းဆိုေလ့ရွိၾကပါတယ္။

ေအာ္စလိတ္(oxalate)ျမင့္မားတဲ့ အစားအစာေတြကို ေရွာင္ရပါမယ္။ သစ္ခ်သီး၊ ေျမပဲ၊ မက္မြန္သီး၊ သီဟိုေစ့၊ ပဲပိစပ္၊ ပဲနို႔၊ အေျခာက္လွန္းထားတဲ့ ပဲအမ်ားစု၊ ဂ်ံဳေစ့၊ ပီတမုန္လာ၊မုန္လာဥနီ၊ ကန္စြန္းဥ၊ ေခ်ာကလက္နဲ႔လၻက္တို႔ျဖစ္ပါတယ္။

ပရိုတိန္းပါတဲ့ အသားနဲ႔ အသားသံုးအစားအစာမ်ားကိုလည္း ေလွ်ာ့ခ်ရပါမယ္။
သင့္မွာ ေက်ာက္တည္ေနျပီဆိုရင္ေတာ့ သင့္ဆရာဝန္က  ဆားသံုးစြဲမႈကို ေလွ်ာ့ခ်ခိုင္းပါလိမ့္မယ္။ ေန႔စဥ္အစားအစာေတြ ထဲမွာ ပါဝင္ေနတဲ့ ဆား၊ ကယ္ဆီယမ္၊ ပရိုတိန္း၊ ပိုတက္ဆီယမ္နဲ႔ ေအာ္စလိတ္တို႔ကို ေလွ်ာ့ခ်ပါ။

ကယ္ဆီယမ္ပါဝင္မႈျမင့္မားေနတဲ့ အစားအစာေတြကို ေရွာင္ရွားတတ္ေအာင္၊ အစားေသာက္ေတြထဲမွာ ကယ္ဆီယမ္ပါဝင္နႈန္းဘယ္ေလာက္ရွိတယ္ဆိုတဲ့ ေဖာ္ျပခ်က္ေတြ ကိုလည္း ဖတ္တတ္ေအာင္ သင္ယူထားဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္။ ကယ္ဆီယမ္ကို အခ်ိဳးက်က်စားဖို႔ သင့္ဆရာဝန္ဆီက ေလ့လာရပါမယ္။
ေန႔စဥ္ျပဳလုပ္ရမည့္အခ်က္- အိပ္ရာ မဝင္မီ ေရတစ္ခြက္ေသာက္ပါ။ ညသန္းေခါင္တြင္ နိုးလာပါကလည္း ေရတစ္ခြက္ေသာက္ျပီးမွ ျပန္အိပ္ပါ။

ေက်ာက္တည္သူမ်ားအတြက္ ေအာက္ပါသီးစံုေဖ်ာ္ရည္ကို ေန႔စဥ္တစ္ခြက္မွ နွစ္ခြက္ေသာက္ေပးပါ။
-လိေမၼာ္သီးတစ္လံုး(အခြံခြာျပီးသား)
-ပန္းသီးတစ္လံုး
-သံပုရိုသီးတစ္လံုး
-ဖရဲသီးေလးစိပ္
-ေရခဲတံုးေလးတံုး

အသီးေတြအားလံုးက ေအာ္ဂန္နစ္ျဖစ္ပါက ပိုေကာင္းပါတယ္။

သံပုရုိသီးက စစ္ထရစ္အက္ဆစ္ပါဝင္မႈ ျမင့္မားပါတယ္။ ကယ္ဆီယမ္အေျခခံျဖစ္လာတဲ့ ဆီးေက်ာက္ေတြကိုလည္း ဒီအက္ဆစ္က ေျခဖ်က္ပါတယ္။

ဖရဲသီးက ဆီးေက်ာက္တည္မႈအတြက္ အေကာင္းဆံုး အသီးျဖစ္ပါတယ္။ေရဓာတ္ပါဝင္မႈကျမင့္မားျပီး ဆီးေက်ာက္ေတြကို ေရေတြ ျဖတ္သန္းစီးဆင္းသြားရာမွာ အေရးပါပါတယ္။ ဖရဲသီးက ဆီးလမ္းေၾကာင္းအားေကာင္းေစတဲ့ အသီးလည္းျဖစ္ပါတယ္။

ေရကိုေတာ့ ေသာက္နိုင္သေလာက္ မ်ားမ်ားေသာက္ေပးပါ။
www.phothutaw.com/2014/03/blog-post_7437.html 

ကန္စြန္းရိုးနီ(Rabbit Greens)ကေပးတဲ႔ အစြမ္းမ်ား

အပင္ တစ္ႏွစ္ သို႔မဟုတ္ ႏွစ္ၾကာခံ ေရေလွ်ာက္ပင္ ျဖစ္သည္။ ပင္စည္ရိုးနီ၍ ေခါင္းပြျဖစ္၏ ။ အဆစ္ မ်ားမွ အျမစ္မ်ား ထြက္သည္ ။အဆစ္ေနရာတြင္ အေခါင္းပိတ္ျဖစ္သည္။

အရြက္
ရြက္လႊဲထြက္သည္။ ၃-၆ လက္မရွည္သည္။ လွံစြပ္ပံု သို႔မဟုတ္ သံုးေထာင့္ ပံု ျဖစ္သည္။ ရြက္ထိပ္ အလြန္ခၽြန္သည္။ ရြက္ရင္း ျမားသြားပံုရွိသည္ ။အေမြးမဲ့သည္။ ရြက္ၫွာအလြန္ ရွည္သည္။ ရြက္နားညီ သည္။ ရြက္ျပားေခ်ာ၍ ပါးလႊာသည္။ ရြက္နား ခရမ္းေရာင္သမ္းသည္။

အပြင့္
အပြင့္ႀကီးသည္။ ခရမ္းေဖ်ာ့ေရာင္ရွိ၍ ေခါင္းေလာင္းပံုျဖစ္သည္။ အေမြးမဲ့သည္။ ပြင့္တည္း ျဖစ္သည္။ သီတင္းကၽြတ္မွ တပို႔တြဲလအတြင္း ပြင့္သည္။

အသီး
အခ်င္း ၁/၂ လက္မခန္႔ ရွိသည္။ အေမြးမဲ့သည္။ လံုး၀ိုင္းသည္။ ရင္မွည့္က အက္ကြဲသည္။ အေစ့ ၄ ေစ့ သို႔မဟုတ္ ၂ ေစ့ ရွိ၍ ပိုးသားကဲ့သို႔ အေမြးမ်ား ရွိသည္။ တပို႔တြဲ ၊ တေပါင္းလတြင္ သီးမွည့့့့္သည္။

အသံုးၿပဳႏုိင္သည္႔အစိတ္အပိုင္းမ်ား
အရြက္ ။

ျမန္မာႏုိင္ငံတြင္ေတြ႕ႏိုင္ေသာေနရာမ်ား

ျမန္မာႏိုင္ငံ အႏွံ႔အျပားတြင္ ေပါက္ေရာက္သည္။

ေပါက္ေရာက္ပံု
ေရေျမာင္း ေရကန္မ်ားႏွင့္ လယ္ကြက္မ်ားတြင္ အေလ့က် ေပါက္ေရာက္၏ ။ စိုက္ပ်ိဳးပင္ အျဖစ္လည္း စိုက္ၾကသည္။

အသံုး၀င္ပံု -

အာနိသင္
ျမန္မာေဆးက်မ္းမ်ား အလိုအရ ခ်ိဳ၍ ေအး၏ ။ႏုိ႔ရည္ကို ျဖစ္ေစ၏ ။ ေရ၌ ျဖစ္ေသာ ပိုးတို႔ိကို ပယ္တတ္၏ ။ ေလ ၊ သလိပ္ ကို ျဖစ္ေစသည္။ အဆိပ္ကို ေျပေစ၏ ။ အရြက္ရည္သည္ မီးေလာင္နာ ၊ ဆီးႏွင့္ ပတ္သက္ေသာ ေရာဂါႏွင့္ ပူေလာင္ျခင္းတို႔ကို ေပ်ာက္ကင္း ေစ၏ ။

အသံုးျပဳပံု-

အရြက္

၁ ။ ကန္စြန္းရြက္ရည္ကို မီးေလာင္နာ ၊ ေရငတ္နာ ၊ ဆီးႏွင့္ ပတ္သက္သည့္ အဖ်ားေရာဂါမ်ားေပ်ာက္ရန္အတြက္လည္းေကာင္း၊ အဆိပ္အေတာက္ ေျပေစရန္အတြက္လည္းေကာင္း သံုး၏။

၂ ။ အရြက္ကို ဟင္းခ်က္ စားေသာ္ ေသြး၀မ္းေရာဂါ ေပ်ာက္၏ ။

၃ ။ ဆီးအိမ္တြင္ ဆီးရွိပါလ်က္ ဆီးမထြက္ျခင္းႏွင့္ ဓမၼတာလြန္ျခင္း ေရာဂါအတြက္ ကန္စြန္းရြက္ကို ဘူးရြက္ မန္က်ည္းရြက္တို႔ႏွင့္ အမွ်ႀကိတ္၍ ဆန္မႈန္႔ညက္ႏွင္ ေဖ်ာ္ၿပီး ဆီးခံုေပၚတင္ထားပါက ၁၅ မိနစ္အတြင္း ဆီးက်ဆင္း၏ ။ ဓမၼတာလြန္ျခင္းလည္း ရပ္တန္႔ေစ၏ ။

၄ ။ ကန္စြန္းရြက္ကို ျပဳတ္ေသာက္ပါက ရင္ျပည့္၀မ္းက် ေရာဂါ ေပ်ာက္၏ ။

၅ ။ ကန္စြန္းရြက္ကို ထန္းလ်က္ မန္က်ည္းမွည့္ႏွင့္ ဆားထည့္၍ က်ိဳေသာက္က ဆီးေက်ာက္တည္ျခင္းႏွင္တကြ ဆီးေရာဂါ ဟူသမွ် ေပ်ာက္၏ ။

၆ ။ ငန္းမန္းရွိေသာအနာကို ဘူးရြက္မ်ားႏွင့္ ေရာစပ္၍ ေရစိမ္ၿပီး အနာကို ဆြတ္လိမ္းျခင္းအားျဖင့္ ငန္းမန္းက်ေစႏိုင္၏ ။

Myanmar News Update

0 comments:

Post a Comment